torstai 10. syyskuuta 2015

GN-astiat ammattikeittiön ruoanvalmistuksessa

1.  Mikä on Gastronorm-mitoitus?

 Gastronorm-mitoitus (GN) on EN 631 standardien mukainen standardisoitu astiakokojärjestelmä ammattikeittiöihin.

Nykyään gastronorm-mitoitus on kansainvälinen standardi elintarvikealalla.


  • GN1/9 : 108 × 176 mm
  • GN1/6 : 176 × 162 mm
  • GN1/4 : 265 × 163 mm
  • GN1/3 : 325 × 176 mm
  • GN1/2 : 325 × 265 mm
  • GN2/3 : 354 × 325 mm
  • GN1/1 : 530 × 325 mm
  • GN2/1 : 650 × 530 mm





  
Ammattikeittiöissä ruoanvalmistuksessa käytettävät GN-astiat on yleensä valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Tarjoiluastioiden materiaalina käytetään muun muassa polykarbonaattia ja polypropyleeniä.

Gastronorm-mitoitettuja laitteita ja astioita valmistetaan myös kotikeittiöihin.
 


2.  Miksi ammattikeittiössä käytetään GN-astioita?

  GN-astiat ovat mitoitettu kansainvälisen standardin, Gastronorm-mitoituksen mukaan. Gastronorm-mitoitus on maailmanlaajuisesti käytetty standardi, joka määrittelee ammattikeittiöissä käytettävien GN-astioiden ulkoiset mitat. Samankokoiset GN-astiat tehostavat keittiötyöskentelyä, sillä yhteneväisten mittojen ansiosta keittiön laitteisiin ei jää hukkatilaa, laitteiden yhteiskäyttö on mahdollista ja ruoanvalmistuksen suunnittelu on entistä helpompaa. GN-mitoitetut astiat helpottavat työskentelyä huomattavasti säästäen aikaa monessa eri ravintolan työvaiheessa.

 
Gastronorm-mitoitettujen GN-astioiden kannet suojaavat ruokia kuljetuksen ja varastoinnin aikana, auttavat pitämään lämpötilan halutunlaisena, hidastaa hajujen ja makujen sekoittumista ja vähentää ruokien kuivumista. Tiiviit ja oikein mitoitetut GN-astioiden kannet pitävät ruoan maut hyvinä ja ehkäisevät kosteuden muodostumista kylmälaitteisiin.

3. Minkälaisia GN-astioita löytyy omasta ammattikeittiöstäsi?

Minun ammattikeittiöstäni voi löydä GN1/9, GN1/6,GN1/,GN1/3, GN1/2, GN2/3 , GN1/1, GN2/1.

Tänään minä laitan Wienerpullat (laktoositon).

Ensi, minä tein pullataikina (käytän vettä).


 Sitten, kun pullat ole valmis, minä voitelen sen kanamunan ja koristelen kirsikka ja ananaasia.


Sitten leivon sen uunissa ja paketoin vevonaiset. 



Kaikki oli makea!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti